Aki ismer, tudja, hogy a gyerekeim jóléte a legfontosabb számomra. 🙂 3 gyerekből 3-nál van elég súlyos tojásallergia, így ezen az úton lavírozunk. Korábban imádtuk a rántott dolgokat, és most, hogy érik a cukkini, patiszon, újra megjött a kedvünk a rántott dolgok elkészítéséhez. Szerettem volna, ha a gyerekeimnek sem kellene lemondania erről, így kutatni kezdtünk a tojásmentes panírozás alternatívái után. Szerencsére nagyon sok módszer létezik, amit mi mind ki is próbáltunk. Most azt fogom leírni, ami nekünk a legjobban bejött. 🙂
A húst vagy a panírozandó zöldséget ugyanúgy előkészítjük, mint a hagyományos panírhoz. Felvágjuk, tisztítjuk és sózzuk.
Lisztes alap: gluténmentes rizsliszt
„Tojásos alap”: csicseriborsó liszt és víz. Ebből egy sűrű, palacsintatészta állagú masszát kell keverni. Arányokat nem írok, mert 1. tapasztalataim alapján minden márka máshogy viselkedik, 2. az idő előrehaladtával úgyis besűrűsödik és picit higítani kell. A lényeg, hogy egy nem betonkemény, de nem is „átlátszó vizes” masszát, hanem egy folyós, de mégis sűrű palacsintatészta állagú masszát keverjünk. Ehhez lehet adni fekete sót, aminek kissé kénes illata van és a tojás illatát idézi, és kurkumát is, ami a „tojásunk” sárga színét adja. Ez a kettő hozzávaló akár el is hagyható. A végeredményben a csicseriborsó íze nem dominál! 🙂 Teszteltük!!!! Olyan ember is kapott belőle, aki nem tudta, hogy tojás nélkül van panírozva, ráadásul kellően finnyás is az étkezésre. Be tudtuk „csapni”. 😉
Morzsa alap: Bármi lehet, csak a képzeletünk szab határt: gluténmentes zsemlemorzsa (itt szereztem be:https://www.vitalitymax.hu/webshop/elelmiszerek/magok-gabonak-muzlik-pelyhek/love-diet-glutenmentes-panirmorzsa-250g/) , gluténmentes burgonyapehely (mi ezt szeretjük a legjobban!), lehet magokat keverni bele, lehet darált abonett is az utolsó réteg, akár zabpehely, durvára tört mandula, bármi. 🙂
A panírozás hagyományosan történik, majd forró bő zsírban/olajban kisütjük a falatokat. Jó étvágyat hozzá! <3 🙂






Legutóbbi hozzászólások