Márton napra készítettünk kis libákat az ovisoknak. Nem akartam linzert vinni, ezért kitaláltam, hogy megpróbálkozom a kelt libákkal. Egy kalácsszerű masszát kaptam, ami tej-és tojásmentes lett, de mivel az ovisok között nincs gluténérzékeny, csak tej-tojás és mogyoróallergiás, így most kivételesen búzaliszttel dolgoztam. Hát, mit ne mondjak, zongorázni lehet a különbséget. Iszonyat jó volt dolgozni az anyaggal, nem szakadt, nem ragadt, pikkpakk megkelt és nagyon könnyen engedelmeskedett. Hamar kész is lettünk.
Hozzávalók:
30 gramm friss élesztő
90 gramm cukor
500 gramm liszt (ez most búzaliszt volt keltekhez)
250 gramm kézmeleg növényi tej
60 gramm olvasztott margarin (tejmentes)
1 csipet só
Mazsola vagy sütésálló csokicsepp a szemeihez
Sárgabarack lekvár a kenéshez
Liba alakú kiszúró forma
Elkészítés:
A tejben felfuttatjuk kis cukorral az élesztőt. Míg az élesztő dolgozik, egy nagy keverőtálba kimérjük az összes hozzávalót. Ha az élesztő felfutott, hozzákeverjük a többi alapanyaghoz és elkezdjük kidagasztani. Akkor jó, ha már szép fehér a tészta, nem ragad és teljesen elválik az edénytől. Pici liszttel meghintjük és letakarjuk kelni. Ez legalább egy óra vagy ha már a duplájára kel.
Ha megkelt, lisztezett felületen átgyúrjuk, kinyújtjuk kb. 1 cm-re és kiszaggatjuk a kislibákat.
Papírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a libákat, úgy, hogy nehogy összeragadjanak, hiszen a sütés alatt is még nőni fognak, majd mazsolát vagy csokicseppet nyomunk a szemébe. Lekenjük (tojás helyett) pici vízzel higított sárgabaracklekvárral, majd 180 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük. 🙂
Ebből az adagból nekünk 40 db kisliba lett. Vékony masnit kötöttünk a nyakukba. 🙂





Legutóbbi hozzászólások