Hamis túrós “Fornetti”

Hamis túrós “Fornetti”

Amikor az ételallergiás gyermek napok óta túrós” Fornettiért” nyaggat, de nem tudod neki megvenni, mert tejet és tojást is tartalmaz…mit lehet tenni? El kell készíteni otthon! 🙂

A tészta alapreceptjét egy gluténmentes oldalon találtam, azt tovább alakítgattam, tej és tojásmentesítettem is.

Maga a tészta elkészítése időigényes, a tésztát hajtogatni, többször átgyúrni és pihentetni is kell. Ennek ellenére megérte elkészíteni, mert nagyon-nagyon finom lett! 🙂

Tészta:

250 gramm gluténmentes univerzális lisztkeverék (nálam Spar-os volt)

5 gramm só

125 gramm tejmentes margarin

120 ml hideg víz

+60 gramm margarin a hajtogatáshoz

Elkészítés: A hozzávalókból tésztát gyúrunk. Ezután vékonyan lisztezett felületen átgyúrjuk, majd téglalappá nyújtjuk. Egy reszelő nagyobbik lyukán ráreszeljük a margarin egy részét (kb. 40 gr), majd fentről lefelé a közepéig behajtjuk a tésztát. Ezután lentről is ráhajtjuk. Pici margarint reszelünk rá, majd újra behajtogatjuk a tésztát balról jobbra és fordítva is. Ezután az egészet kinyújtjuk egy téglalappá, majd a maradék margarint ráreszelve újra felhajtogatjuk a tésztát. Így egy négyzetet kapunk, amit sütőpapírba csomagolunk és hűtőbe teszünk legalább egy órára.

Töltelék:

200 gramm Vegajó Cottage túró vagy kölestúróval is működik!!!

kb. 40 gramm növényi tejföl (nálam Creme Vega)

Ízlés szerint cukor, vaníliás cukor és citrom héja

Amikor letelt az idő, lisztezett felületre borítjuk a tésztát és újra átgyúrjuk. Vékony téglalappá nyújtjuk és négyzeteket vágunk belőle, mintha szilvásgombócot készítenénk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a tésztát, így: egy kis négyzetet a tenyerünkbe veszünk, kissé széjjelebb húzkodjuk, az egyik felébe töltjük a túrót, a másik felét bevagdaljuk és befedjük a tésztát.

A sütőt 185 fokra melegítettem alsó-felső sütésen.

Amikor a kis “fornettik” felsorakoztak a lapon, az egészet lekentem tojás híján egy kis vízzel higított baracklekvárral.

Kb. 25 perc alatt készre sütöttem őket, de a sütési idő eltérhet. Látni fogjuk, amikor jó.

Nagyon finom lett! 🙂

Hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük