Glutén-tej és tojásmentes joghurttorta

Glutén-tej és tojásmentes joghurttorta

Kohári Éva receptje jött velem szembe a minap, ami arra ösztönzött, hogy leporoljam a régi joghurttortás receptem és újra elkészítsem.

Az alapötlet Évié, de én szinte mindenen változtattam az arányokban.

Hozzávalók:

Az alaphoz:

1 csomag glutén-tej és tojásmentes keksz ledarálva. (nálam: Gullon narancsos keksz, 180 gramm)

Hozzá 10 dkg olvasztott tejmentes margarin.

A krémhez:

250 gramm növényi tejszín

porcukor ízlés szerint. 150 gramm az alap, de a gyümölcs savanyúságától változhat! Nálam a málnás többet kívánt, az áfonyás kevesebbet.

Vaníliás cukor ízlés szerint, érdemes azt is megdarálni

500 gramm gyümölcs (én készítettem málnával, eperrel és áfonyával is)

2, de inkább 3 csomag express zselatin fix

2 doboz növényi gyümölcsjoghurt. (Nálam Alpro málna vagy áfonya, attól függően, hogy melyik gyümölccsel készül)

Elkésztés:

A kekszet ledaráltam késes aprítóval. Hozzácsorgattam az olvasztott margarint és összedolgoztam. Egy 18 cm-es kapcsos tortaformába aljába nyomkodtam és hűtőbe tettem.

Elkészítettem a krémet az alábbiak szerint: a habot felvertem robotgéppel. Hozzáadtam a joghurtot, cukrot.

A fagyasztott gyümölcsöt felolvasztottam egy edényben, majd pürésítettem és át is passzíroztam, hogy a magja ne legyen zavaró. (Az áfonyát nem passzíroztam át csak a málnát és az epret.)

Édesítettem ízlés szerint, majd hozzákevertem a zselatin fixeket.

Összekevertem, egy laza állagú krémet kaptam, amit a kekszes alapra halmoztam. Néhány órára hűtőbe tettem, ahol tökéletesen megszilárdult és remekül vágható állagúvá vált.

Óvatosan kiszedtem a kapcsos tortaformából és ízlés szerint díszítettem gyümölccsel, marcipánnal, liofilizált málnával.

FONTOS! Ez a mennyiség nekem 18 cm-es formában lett szép magas! Ha nagyobb formában dolgoztok nyugodtan emeljétek az adagot akár duplára, különben lapos lesz a torta.

Hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük